Ik praat graag over eten. Ik hoor ook graag verhalen van anderen: waar hebben zij gegeten, hoe was het restaurant, wat hadden ze vooraf, waar kopen zij hun vis, wat gaan ze vanavond eten? Als je het boek ‘Smaak” van de Vlaamse Kathy Mathys leest, heb je het gevoel dat je met een zeer goed geïnformeerde vriendin een eindeloze middag zit te praten over eten. ‘Smaak’ is een ontdekkingstocht vol herkenning, inspiratie en bekentenissen. Sprankelend en fris geschreven. Smaak zit in onze herinneringen, onze cultuur en geschiedenis en nog veel meer. Wat is de taal van smaak en geur? Kathy neemt je mee in haar verhalen en schuwt niets. Van kinderzoet tot begrafeniseten, liefdesverdriet, het komt allemaal voorbij. Je kunt een willekeurige bladzijde openslaan in dit dikke boek en je wilt niet meer stoppen met lezen. ‘Wanneer we eten’, zegt Kathy, ‘doen alle vijf zintuigen mee. Dit boek is dan ook een pleidooi voor een vol leven. Een leven met neus en mond, oren en ogen, vingers , hoofd en hart’.
‘Smaak’, een bitterzoete verkenning
Kathy Mathys
Uitgeverij De Bezige Bij