Voor velen een ‘alltime favourite’, voor anderen een gouden tip: eten bij Chartier in Parijs. Officieel ‘Bouillon Chartier’. Een bouillon (van het Franse ‘bouillir’) is een type restaurant waarvan je er rond 1900 heel veel had in Parijs. Grote restaurants die traditioneel Frans eten serveerden van een goede kwaliteit voor een betaalbare prijs. En dat is nog steeds zo. Er staat dan ook elke dag een rij voor de deur. Laat je hierdoor niet afschrikken, de rij lost snel op want Chartier is gigagroot. De kaart is klassiek: salade aux lardons, steack haché, crème de marron, Franser dan dit wordt het niet. Waar vind je een dagsoep voor € 1,- die geserveerd wordt door een ober die z’n vak verstaat? Kom daar maar eens om in Nederland. De obers zijn razendsnel en weten precies wat je wilt. Ik denk dat ze aan de klanten kunnen zien wat die gaan bestellen. De wijn wordt in een koeler geserveerd en je bestelling en de rekening worden op het papieren tafelkleed geschreven. Je kunt je moeiteloos voorstellen hoe het er hier honderd jaar geleden uitzag: Precies hetzelfde.
Chartier
7 Rue du Faubourg Montmartre
www.bouillon-chartier.com